Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2015. április 20., hétfő

A mi kis életünk tavasszal


Nagyon örülünk a jó időnek, mondjuk már a veteményeim szempontjából jöhetne egy jó kis eső, mert annyira száraz a föld. Idén sikerült hamar nekilátni a veteményezésnek, sok minden került már és még fog eztán is kerülni a földbe.

Nagy örömömre szépen kikeltek a káposzta és karalábé magvak, mondjuk ők ugye hamar kelnek, le vannak fóliázva, gyakran öntözöm őket, mert nagyon vízigényesek. Várom a paradicsom magvak kelését is / mire az olvasóhoz ér ez a bejegyzés már növögetnek szépen/, nekik sem kel túl sok idő a keléshez. A paprikára azonban még sokat kell várni / jelentem kikeltek, szépek/ nekik sok időre van szükségük, s pláne így, hogy nem csíráztattam elő a magvakat.

Szépen fejlődik a most, tavasszal elduggatott foghagyma, nem is gondoltam volna! Vörös hagymából is sokat dugványoztunk, mivel volt termesztve tavaly olyan 50 liternyi dughagyma, amiből értékesítettem is, de nem sikerült valami sokat, s így a többi a földbe kerül, aztán majd lesz jó sok hammánk, ahogy a 2 éves keresztlányunk mondaná:))

Az egy évvel ezelőtt ültetett 30 fácskánk csak halkan jegyzem meg, hogy úgy néz ki be vannak foganva, idén sokat nem ültettünk hozzájuk, mindössze 9 darab spanyol meggyfát, s lássuk megfogannak e? Mondjuk őszre tervezünk még telepítést, ha összejön a dolog, mert hely az még lenne nekik jó bőven.

Az önellátás jegyében telik az életünk, jól érezzük magunkat így mi tagadás... Került néhány állatkánk is, 2 anyanyúl és 10 csirke. Az egyik nyuszi alól elpusztultak a kicsikék, a másik viszont 5 nyulacskát nevel nagy-nagy örömünkre. Aztán szándékunkban van még bővíteni az állományt, na nem nagyon csak kicsikét. A ketreceket így használtan vásároltuk, aztán Barni, majd ha ideje engedi még készít újakat. Még elég kezdetleges így a dolog, de hát el kell kezdeni valahol :))

Aztán most már beszéljenek helyettem a képek!


Harmadik éves cseresznyefánk szépen virágzik, tavaly is termett már pár szemet

Nyuszicsalád

Csirkéink, egy ideiglenesen fabrikált helyen

Karalábé és káposzta palánták

Paradicsomok

30 ilyen láda van tele magvakkal, azaz most már palántákkal, persze eladásra is jut bőven :))

Virágba borult meggyfánk

Csodaszép virágok

Konyhakertünk. Elégedett vagyok, már szépen zöldell...
A hagymákat már javában fogyasztjuk, nagyon-nagyon finom a frissen kihúzott hagymácska
Maghagyma, belőlük lesz jövőre a dughagyma és következő éven reményeink szerint a szép nagy hagymafejek

Zöldborsóágyás
Foghagymaágyásaink
Mindez hátulnézetből
Barnim által vetett,3 éve Kárpátalján szépen fejlődő székely fenyőcskéink egyike
Másik anyanyuszi, ő május 16-án kell fialjon
Jaj, s hát a lényeg, a nagybeteg kutyusunk, Józsi, felépült végre, a halál szájából hozta vissza a szeretetünk, az élni akarása és szent meggyőződésem, hogy az állatorvosi segítség mellett a kecsketej volt leginkább hasznos gyógyszere...
Használatban a hímzett terítőm

Az előcsíráztatott krumplink-pityókánk szépen kikelt, aztán most félthetem a hideg éjszakáktól....






























Ma reggelre több kárpátaljai magyar község falunévtábláját tették tönkre


falutabla1
Nagydobrony

falutabla2
Kisdobrony

falutabla3

falutabla4
Eszeny falu központja
falutabla5
Eszeny
*forrás: Kárpáthír.com

2015. április 10., péntek

Ezt a csodaszép kézműves


nyuszikát kaptam Barnimtól, amit az Esztergomi Sonkaszegőn barterezett nekem/nekünk egy másik kereskedővel. A nyuszi nagyon ötletes, egyszerű, nyírfából készült és első látásra beleszerettem :))




A hálószoba polcára raktam, nagy összhangban van szerintem a környezettel.  A barterezés a vásárokon immár hagyománnyá vált, több darab is van, amit más más rendezvényen cserélgettünk és jó szívvel gondolunk mindig az árusokra, mert barátságok szövődnek egy egy barter alkalmával.


Ezt a kulcstartót Széll Éváékkal cseréltük a Mohácsi Busón egy, már nem tudom mire, még 3 évvel ezelőtt


Ezt a kerámia gombát pedig a Bugacpusztán, nem emlékszem már, vagy Kurultájon, vagy Ősök Napján...