Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2014. július 28., hétfő

A csodálatos papsajtmályva



Régebben sokat küszködtem különböző szájüregi problémákkal, akadt közte nagyon nagyon előrehaladott állapotú arcüreggyulladás, nagyon erős fogínygyulladás is. Azért ezt a kettőt emelem ki, mert ezek voltak a legemlékezetesebbek, ezek gyógyítása közben kerültem nagyon közeli kapcsolatba a gyógynövényekkel és ez a szoros barátság tart a mai napig is. Azóta a könyvespolcunkon kiemelt helyet foglal el Maria Treben: "Egészség Isten patikájából" c. könyve, ha bármi gondunk van azonnal nyitom ki és keresem a megfelelő gyógynövényt, vagy legújabban nyomon követem Gyuri bácsi, a bükki füves ember tanácsait is.

Ami nekem nagyon sokat és borzasztóan gyorsan segített a szájüregi gyulladás közepette, az egyedül a papsajtmályva levelének főzete volt. Ez egy nagyon kellemes ízű tea, ami az ínyemen lévő kelést, nem túlzok, ezt nyugodtan szó szerint lehet érteni, kb 1 óra alatt kifakasztotta.

Azóta ismerem és nagyon szeretem ezt a gyógynövényt, tényleg egy csodálatos szer Isten patikájából. Olvastam, hogy nem véletlen az, hogy a közelünkben, a kertünkben esetlegesen az udvarunkon milyen gyógynövények nőnek, mert a természet tudja, mire van szükségünk. Ez valóban igaz... Kicsit több, mint 1 éve költöztünk új házba és hát képzeljétek el most fedeztem fel, hogy kertünkben, udvarunkon sok-sok bokor papsajtmályva sorakozik. Megesküszöm rá, hogy tavaly még nem voltak ott ezek a növények, de most életerős, hatalmas, kissé bokorszerűek és szinte integetnek felém, hogy igen, itt vagyunk, azért jöttünk, hogy segítsünk rajtad... Itt jegyzem meg, hogy nemrég újra kiújult a fogínyproblémám:)) A természet ereje csodálatos...

Az alábbiakban rövid leírás a papsajtmályváról, ha esetleg valaki nem ismerné még, mert én itt elsősorban a gyulladásgátló hatását emeltem ki, de ezen kívül még számos jó tulajdonsággal rendelkezik.


Mire jó a papsajtmályva?
Már az antik népek is gyógynövényként tekintettek rá, és többféleképpen használták. Az ínséges időkben gyökerét liszt finomságúvá örőlték és élelmiszer céljából fogyasztották.
Napjainkban főleg föld feletti részeit használják, de óvatosan kell bánni vele, mert nagy mennyiségben halmozhat fel nitrátot a leveleiben.
A levelek és a virág nyálkaanyagokat, kis mennyiségben cseranyagokat, illetve C-vitamint  tartalmaznak. A papsajt mindenekelőtt a gyulladásokkal járó betegségekre fejt ki gyógyító hatást. Hatására a duzzadt szövet meglágyul, így megindulhat a gyógyulás.
Külsőleg vagy belsőleg alkalmazva a papsajt megnyugtatja a szöveteket és megszabadítja azokat a méreganyagoktól. Mellhártyagyulladás kiegészítő kezelésére éppúgy ajánlott, mit az emésztőrendszer vagy a húgyúti rendszer és a belek gyulladásos megbetegedéseiben.
Kiváló továbbá a bőr tisztításához, pattanások kezelésére. A népi gyógyászatban időskori foltok elmulasztására is használják. Ehhez a leveleket naponta meleg vízzel átitatva a problémás bőrfelületre helyezik legalább fél órára.
A papsajtmályva hatékonyan alkalmazható a felső légutak megbetegedéseinél is (hörghurut, gége- ésmandulagyulladás, köhögés, rekedtség, torokfájás), de használják gyomor- és bélhurut, a gyomor- és bélutak-, a szájüreg gyulladásos betegségei esetén is.
A levelek, a fiatal hajtások és a magvak is fogyaszthatóak. A leveleket akár nagyobb mennyiségben is felhasználhatjuk salátákba, vagy meg is főzhetjük. Az éretlen magvak nyersen és főzve is ehetők. Szárított leveleiből tea főzhető, a belső gyulladásos, elsősorban emésztőszervi megbetegedésekre. Cserzőanyagai összehúzó képességet kölcsönöznek neki. Gyökerét fehérjepótlás céljából fogyasztják.
Forrás
Napidoktor.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...