Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. július 15., vasárnap

Tüntetés a Székely Mikó kollégiumért


Sajnos úgy néz ki, Romániában elkezdődött a visszaállamosítás. Ostobaság mondhatnák sokan, de az elején gyorsan leszögezem, sajnos nem az, hanem ez a szomorú valóság! Egy román bíróság a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó kollégium visszaállamosításáról hozott döntést, valamit 3-3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az épületet a református egyháznak visszaszolgáltató bizottság 3 tagját. 

Nos ez ellen a döntés ellen szervez folyamatos tiltakozó megmozdulást Sántha Imre bikfalvi református lelkipásztor. Az alábbi fotók pénteken készültek egy ilyen megmozdulás alkalmával. 

E sorok írójának véleménye szerint hátborzongatóan kevesen vettek részt a megmozduláson, ottjártunkkor, mintegy 35 ember volt jelen, de a mindennap kint lévők elbeszéléseiből lehet tudni, hogy ez volt az eddigi "legnagyobb" tömeg. Ugyan ez is valami, de megdöbbentő, az emberi érdektelenség, ami a tüntetéssorozatot övezi.

A tüntetés mindennap 14.00-16.00 között zajlik, ám a kezdeményező szerint többen jelezték, hogy szívesen részt vennének, de munkájuk miatt nem tehetik, így a következő héttől 17.00-19.00 óra közzé módosul az időpont.
y















Kapcsolódó









2012. július 13., péntek

A Szent Korona országa - Mária országa

Kovács Dezső felhívása:



Kedves Nemzettestvéreim!
Szeretettel várunk bennetek Joó Katalin Szent Korona kutató előadására Beregszászban.

A Szent Korona országa - Mária országa


Sacra Hungaria, a Szent Korona élő teste.
Sacra Hungaria - A magyarság lélekeredete, lélekminősége, szellemi-tudati rendszere. Szakrális eredetünk, küldetésfeladatunk. Népmeséink szimbólumrendszere. Hagyomány és hozomány. A Haza Háza, avagy a szakrális magyar család, mint térbeli világmodell.
Feledhetetlen élményben lesz része annak, aki részt vesz az előadáson.
Hívogassátok barátaitokat ismerőseiteket, hogy mindnél többen lehessünk részesei e nem mindennapi előadásnak.

Helyszín: a beregszászi református egyház gyülekezeti terme. A beregszászi református templom tövében.

Mindenkit várunk szeretettel!
Az előadás ingyenes!



Az előadás időpontja, 2012,augusztus 01. 18,00óra helyi idő szerint

2012. július 11., szerda

Facsemetét ültettek Kárpátalján

Ramocsahaza.fiatalok Évek múlva az árnyat adó lombja alatt emlékezhetnek a fiatalok az együtt töltött órákra. 

Felejthetetlen három napot töltött Kárpátalján a ramocsaházi Nyárády Mihály Általános Iskola és Óvoda 31 diákja és négy kísérő pedagógusa a napokban. A hetedikesek részére kiírt tanulmányi kirándulás a Határtalanul program keretében valósulhatott meg, az utazást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta a 695.700 Ft-tal.

A kirándulás célja a határunkon túli magyarlakta területek történelmi, földrajzi nevezetességeinek megismerése volt, továbbá találkozás Ramocsaháza testvértelepülésének – Bótrágy község – hetedikes diákjaival. A tanulók számítógépekkel, könyvekkel és saját készítésű apró ajándékokkal kedveskedtek a vendéglátóknak. Az anyaországból vitt facsemetét közösen ültették el abban a reményben, hogy majd évek múlva árnyat adó lombja alatt emlékeznek az együtt töltött órákra. Bebarangolták Munkács és Ungvár várát, megtekintették az ungvári Szabadtéri és Néprajzi Múzeumot, rácsodálkoztak Beregváron a Schönnborn grófok gyönyörű kastélyára. Beregszászon betértek az Illyés Gyula Nemzeti Színházba, Nagyszőlősön sétáltak a Perényi-kastély hársfái alatt.

A szolyvai emlékparkban koszorút helyeztek el az 1944-45 között fennálló gyűjtőtábor áldozatainak emlékművénél. A Vereckei-hágónál nemzeti színű szalagokkal tisztelegtek a honfoglalási millecentenáriumi emlékműnél.

Örök élmény marad a hegyvidéki táj, a jaremcsei Prut folyó zuhogója, Kárpátalja egyik legszebb vízesése, a Sipot-vízesés, a Szinevéri-tó, a Fekete-Tisza és a Fehér Tisza összefolyása.

A kiránduláson elhangzott színes, tartalmas útirajzok, melyek történelmi múltunk közös emlékeit is számba vették, minden bizonnyal erősítették a tanulókban a nemzeti összetartozás élményét.

Forrás

2012. július 3., kedd

Telt ház a Kárpátia koncerten, valamint Beregszász azért csak Beregszász, s nem Beregovo


2012 június 30-án immár második alkalommal adott koncertet Beregszászban a Kárpátia nemzeti rockegyüttes. A hangulat fergetegesre sikerült, a tavalyi évhez képest sokkal több embert szólítottak meg a koncertre hívogató plakátok.


Útban hazafelé a következő felirat mosolygott ránk az EB óta csak ukránul és angolul feliratozott Beregszász helyiségnévtáblájáról: