Az alábbiakban a munkafolyamatot mutatom be képekben. Kiegészítésként annyit jegyeznék meg, hogy a pitypangot sokat csak gyomnak tekintik, pedig valójában minden egyes része gyógyhatású, s nem is akármilyen. Mindenkinek ajánlom figyelmébe Maria Treben: "Egészség Isten patikájából" c. könyvét, amelyben részletesen le van írva minden.
De hogy visszatérjek a tárgyra, a karakac méz nagyon különleges, semmihez sem fogható ízvilággal rendelkezik. Kitűnő sütemények, szörpök ízesítésére, sőt télen kitűnő immunerősítő szer.
Hozzávalók:
- 400 pitypang virág
- 1 liter víz
- 2 vaníliás cukor
- 1 citrom
- 1,5 kiló cukor
A frissen szedett virágokat azonnal fel kell használni, különben a virágok összezáródnak, s a hatóanyagaik eltűnnek... |
Megmossuk őket folyó víz alatt, lecsöpögtetjük... |
Adunk hozzá 1 liter vizet, s 30 percen keresztül főzzük, lassú lángon, folyamatosan meg meg kavarva... |
Ha kész a főzés, még forrón leszűrjük, lecsöpögtetjük, jól kinyomkodjuk a virágokat |
A leszűrt sziruphoz adunk 1,5 kiló cukrot, amit folyamatos keverés mellett, legalább 1 órán át főzünk,... |
Az üvegeket kiszárítottam a napon, mondjuk egyébként sem romlik meg, hisz a cukor tartósítja... |
Aztán eszembe jutott, hogy mi lenne, ha citrommal ízesíteném? Szerencsére van saját termő citromfánk, s arról ügyeskén szakítottam egy friss, zamatos citromot, s belekarikáztam... |
Így nézett ki, s adtam hozzá 2 vaníliacukrot... |
Az üvegek aljára dobtam egy egy citromkarikát...... |
....s rájuk mertem a kész pillanatnyi halmazállapotát tekintve - szirupot, felcímkéztem őket, s így néztek ki...Időközben remek ötletem született.... |
Ez mitől is méz???
VálaszTörlésSoha nem lesz az, mert azt a méhek gyűjtik!
Kedves "Ismeretlen"!
VálaszTörlésHa már ennyire "bátor" vagy, hogy a nevedet nem mered vállalni, akkor csak azt tanácsolhatom, próbáld ki, érdemes :))))! Kellemes hetet, üdv, Viktória
Én is készítettem bodza virágból meg hársfa virágból is,nagyon JÓÓ!!!Üdv Melinda
TörlésÉn is készítettem bodzavirágból meg hársfavirágból és nagyon jól sikerült!!Üdv,Melinda
TörlésEn is szeretnem iden kiprobalni, aztan ugye kinek/kinek izlese szerint, akinek bejon elkesziti, s akinek nem, az nem! Udvozlettel, Viki
TörlésKedvs Viktória!
VálaszTörlésEz nem méz!
22 éve gyakorló méhészként ez talán óvatosan kijelenthetem. :-)
Az előzőre reagálva: bátorság inkább ahhoz kell, hogy ezt a kutyulékot "méz"-nek nevezze valaki... Bár ha jobban belegondolok a Tescoban is árultak már "Tesco gazdaságos kenhető krém"-et.
Jó átvágyat hozzá! ;-)
Kedves Névtelen!
TörlésKomolyan úgy szeretem az ilyen, véleményüket nyíltan vállaló olvasókat! :))
Köszönöm szépen a kioktatást,nem hiszem, hogy méhésznek, vagy profi szakembernek neveztem volna magamat, sőt, azt sem hiszem, hogy említést tettem volna bármi nemű értékesítésről :)))
Egyszerű háziasszony vagyok, aki kipróbált valamit, amihez kedve szottyant, a saját konyhájában, tehát hátrébb az agarakkal!
Nem kötelező olvasgatni az írásomat, megkímélheted magad tőle, nagy szívességet teszel nekem ezzel!
További szép hetet, legközelebb névvel légy szíves!
Üdvözlettel: Váradi Viktória
Sziasztok ! én úgy tudom a méheknek is adnak cukrot ,mondjuk nem tom minek ,esetleg nem a mézcsináláshoz kell nekik?
VálaszTörlésVagy mondjuk a méz mitől cukrosodik meg ,ha nincs hidegen?
En is keszitetem es igen is finom es meg fogok készíteni mez alergiat okozhat ez nem😉
VálaszTörlésEz nem méz, hanem szörp.
VálaszTörlésszörp.
VálaszTörlésde okos itt mindenki....
VálaszTörlésViktória én köszönöm a receptet, vegánként igazi kincs ;)
üdv: Fanni
Kedves Fanni, aranyos vagy, koszonom! Udvozlettel: Viki
TörlésĖn is kõszõnôm areceptet, nekem tezszik ės megfogom csinalni.kõszõnõm.szabô klara.
VálaszTörlésÉn már a harmadik adagot főzőm. Fehér akácból,bodzából és a kettő keverékéből vegyesen is készitetem. Aki eddig megkostolta mind azt mondta olyan mint az igazi méhes méz. Aki kritizál olvason utána a hamis méznek. Szerintem ez is finom. Meg meglehet nézni a méz árakat. Nálunk karácsonykor három üveg kell a mézes sütihez.
VálaszTörlésÉn már a harmadik adagot főzőm. Fehér akácból,bodzából és a kettő keverékéből vegyesen is készitetem. Aki eddig megkostolta mind azt mondta olyan mint az igazi méhes méz. Aki kritizál olvason utána a hamis méznek. Szerintem ez is finom. Meg meglehet nézni a méz árakat. Nálunk karácsonykor három üveg kell a mézes sütihez.
VálaszTörlésUgyanezt csináltam bodza virágból. Szörp :)
VálaszTörlésNagyon jóóó igen�� de remélem a másfél kiló cukor az nem a sima hidrogénezett (fehér) kristálycukor,hanem vagy gyümölcscukor vagy legalább barnacukor (pl. Nádcukor)én legalábbis azzal fogom csinálni...ugyanis a kertemben tavasszal milliószám van����
VálaszTörlésNagyon jóóó😉 tavasszal én is kifogom próbálni mert olyankor a kertemben milliószám sárgállik😍 ...De az biztos,hogy nem a kihidrogénezett fehérszínű kristálycukrot fogom beletenni hanem gyümölcscukrot...De minimum barnacukrot(pl nádcukor)...🌷
VálaszTörlésKedves Varadi Viktoria enis szeretnem kiprobalni a gyermeklancfubol a mézet remelem sikerul holnap megyek szedni viragokat es azt szeretnwm megkerdezni hogy meg e mossaa a viragokat mert 1 oldalon olvastam h nem mossak meg mert hogy a viragpor lemegy rola igy nemtudom hogy akkor meg e mossam vagy siman tegyem oda foni a viragokat es maga aztan rogton csinalta is aznao a mezet vagy vart a viragokkal 24 orat mert azis oda volt irva arra az oldalra hogy 24 orat kell hagyni fozes utan es masnap csinalni tovabb
VálaszTörlés