Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2012. május 2., szerda

Önellátás - méz készítése házilag...

Sokszor hallottam már arról, hogy nagyon finom, s nem mellesleg egészséges mézet lehet készíteni a pitypang, vagy ahogy felénk nevezik a karakac virágából. Hallottam és minden éveben megfogadtam, hogy majd a következőben készítek...De úgy látszik erre is, mint mindenre meg kell érni...Nos most nekiálltam, s készítettem egy adagot.


Az alábbiakban a munkafolyamatot mutatom be képekben. Kiegészítésként annyit jegyeznék meg, hogy a pitypangot sokat csak gyomnak tekintik, pedig valójában minden egyes része gyógyhatású, s nem is akármilyen. Mindenkinek ajánlom figyelmébe Maria Treben: "Egészség Isten patikájából" c. könyvét, amelyben részletesen le van írva minden.


De hogy visszatérjek a tárgyra, a karakac méz nagyon különleges, semmihez sem fogható ízvilággal rendelkezik. Kitűnő sütemények, szörpök ízesítésére, sőt télen kitűnő immunerősítő szer.


Hozzávalók:



  • 400 pitypang virág
  • 1 liter víz
  • 2 vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 1,5 kiló cukor





A frissen szedett virágokat azonnal fel kell használni, különben  a virágok összezáródnak, s a hatóanyagaik eltűnnek...


Megmossuk őket folyó víz alatt, lecsöpögtetjük...

Adunk hozzá 1 liter vizet, s 30 percen keresztül főzzük, lassú lángon, folyamatosan meg meg kavarva...

Ha kész a főzés, még forrón leszűrjük, lecsöpögtetjük, jól kinyomkodjuk a virágokat

A leszűrt sziruphoz adunk 1,5 kiló cukrot, amit folyamatos keverés mellett, legalább 1 órán át főzünk,...

Az üvegeket kiszárítottam a napon, mondjuk egyébként sem romlik meg, hisz a cukor tartósítja...

Aztán eszembe jutott, hogy mi lenne, ha citrommal ízesíteném?  Szerencsére van saját  termő citromfánk, s arról ügyeskén szakítottam egy friss, zamatos citromot, s belekarikáztam...

Így nézett ki, s adtam hozzá 2 vaníliacukrot...

Az üvegek aljára dobtam egy egy citromkarikát......

....s rájuk mertem a kész pillanatnyi halmazállapotát tekintve - szirupot, felcímkéztem őket, s így néztek ki...Időközben remek ötletem született....






























16 megjegyzés:

  1. Ez mitől is méz???
    Soha nem lesz az, mert azt a méhek gyűjtik!

    VálaszTörlés
  2. Kedves "Ismeretlen"!

    Ha már ennyire "bátor" vagy, hogy a nevedet nem mered vállalni, akkor csak azt tanácsolhatom, próbáld ki, érdemes :))))! Kellemes hetet, üdv, Viktória

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is készítettem bodza virágból meg hársfa virágból is,nagyon JÓÓ!!!Üdv Melinda

      Törlés
    2. Én is készítettem bodzavirágból meg hársfavirágból és nagyon jól sikerült!!Üdv,Melinda

      Törlés
    3. En is szeretnem iden kiprobalni, aztan ugye kinek/kinek izlese szerint, akinek bejon elkesziti, s akinek nem, az nem! Udvozlettel, Viki

      Törlés
  3. Kedvs Viktória!

    Ez nem méz!
    22 éve gyakorló méhészként ez talán óvatosan kijelenthetem. :-)

    Az előzőre reagálva: bátorság inkább ahhoz kell, hogy ezt a kutyulékot "méz"-nek nevezze valaki... Bár ha jobban belegondolok a Tescoban is árultak már "Tesco gazdaságos kenhető krém"-et.
    Jó átvágyat hozzá! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!

      Komolyan úgy szeretem az ilyen, véleményüket nyíltan vállaló olvasókat! :))

      Köszönöm szépen a kioktatást,nem hiszem, hogy méhésznek, vagy profi szakembernek neveztem volna magamat, sőt, azt sem hiszem, hogy említést tettem volna bármi nemű értékesítésről :)))
      Egyszerű háziasszony vagyok, aki kipróbált valamit, amihez kedve szottyant, a saját konyhájában, tehát hátrébb az agarakkal!

      Nem kötelező olvasgatni az írásomat, megkímélheted magad tőle, nagy szívességet teszel nekem ezzel!

      További szép hetet, legközelebb névvel légy szíves!

      Üdvözlettel: Váradi Viktória







      Törlés
  4. Sziasztok ! én úgy tudom a méheknek is adnak cukrot ,mondjuk nem tom minek ,esetleg nem a mézcsináláshoz kell nekik?
    Vagy mondjuk a méz mitől cukrosodik meg ,ha nincs hidegen?

    VálaszTörlés
  5. En is keszitetem es igen is finom es meg fogok készíteni mez alergiat okozhat ez nem😉

    VálaszTörlés
  6. de okos itt mindenki....
    Viktória én köszönöm a receptet, vegánként igazi kincs ;)
    üdv: Fanni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Fanni, aranyos vagy, koszonom! Udvozlettel: Viki

      Törlés
  7. Ėn is kõszõnôm areceptet, nekem tezszik ės megfogom csinalni.kõszõnõm.szabô klara.

    VálaszTörlés
  8. Én már a harmadik adagot főzőm. Fehér akácból,bodzából és a kettő keverékéből vegyesen is készitetem. Aki eddig megkostolta mind azt mondta olyan mint az igazi méhes méz. Aki kritizál olvason utána a hamis méznek. Szerintem ez is finom. Meg meglehet nézni a méz árakat. Nálunk karácsonykor három üveg kell a mézes sütihez.

    VálaszTörlés
  9. Én már a harmadik adagot főzőm. Fehér akácból,bodzából és a kettő keverékéből vegyesen is készitetem. Aki eddig megkostolta mind azt mondta olyan mint az igazi méhes méz. Aki kritizál olvason utána a hamis méznek. Szerintem ez is finom. Meg meglehet nézni a méz árakat. Nálunk karácsonykor három üveg kell a mézes sütihez.

    VálaszTörlés

Légy kedves és csak a tárgyhoz szólj hozzá! Köszönöm...