Saját fotó
Bótrágy, Kárpátalja, Ukraine
Élni és élni hagyni....

2011. október 31., hétfő

Sípos László előadása Beregszászon. A Rovás Alapítvány harmadik helyiségnévtáblája Kárpátalján




Kárpátalján, Beregszász és Mezőgecse után, immár a harmadik alkalommal rovásírásos helyiségnévtábla  avatására került sor, október 30-án, a beregszászi járási Bene községben. 
Ennek apropóján,  október 31-én, 15 órai kezdettel a Rovás Alapítvány vezetői tartottak előadást Beregszászon, a Kölcsey Szakkollégiumban.


Sípos László, az Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Rumi Tamás, az Alapítvány társelnöke beszéltek a rovásműveltségünk múltjáról, jelenéről, küzdelmeikről, sikereikről, s az Alapítvány jövőbeni terveiről is. 
Reményeiket fejezték ki, afelől, hogy a jó példa "ragadós" lesz, s minél előbb újabb táblaavatásra kapnak meghívást Kárpátaljára.
Az előadás végeztével kötetlen beszélgetésre került sor.

Ezúton is szeretném újra felhívni a figyelmet, hogy a Rovás Alapítvány táblamissziójához csatlakozhat bármelyik kárpátaljai magyar település, ahol szeretnék, hogy községük határában álljon a székely-magyar rovásos helységnévtábla!



2011. október 27., csütörtök

Ítélet született a vereckei emlékmű ügyében


Ítéletet hirdetett a vereckei honfoglalási emlékmű februári megrongálása ügyében a Volóci Járási Bíróság, melyben kimondta a vádlottak bűnösségét.



Az ítélet indoklása szerint, melyet kedden ismertettek, a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a három vádlott – Oleg Kucin, Ruszlan Polivko és Tomas Lelekacs, akik egyébként az ukrán nacionalista Szvoboda párt kárpátaljai megyei szervezetének vezetői – február 19-én hajnalban előre megfontolt szándékkal, az előzetesen beszerzett üzemanyag és gumiabroncsok meggyújtásával megrongálták a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tulajdonát képező, „a magyar törzseknek a Kárpát-medencébe történt bevonulása tiszteletére” állított emlékművet a Vereckei-hágón – tájékoztatta lapunkat Iljasovics Viktor ügyvéd, aki a perben sértett félként résztvevő KMKSZ-t képviselte. A bíróság ennek nyomán a büntetőtörvénykönyv 296. paragrafusának 2. része alapján Ruszlan Polivkót három év szabadságvesztésre ítélte csoportosan elkövetett garázdaságért, az ítélet végrehajtását egy év hat hónapra felfüggesztve. Két társát az amnesztiatörvény 6. paragrafusa alapján a bíróság kiskorú gyermekeikre való hivatkozással felmentette a büntetőjogi felelősségre vonás, azaz a büntetés alól.

Forras



2011. október 24., hétfő

Akkor most,hogy is van ez??? Felmerulo gyakorlati kerdesek,- s a ''valasz'' a visszahonositott ukran-magyar allampolgarok hataratlepesevel kapcsolatban....




A visszahonosítottak ügyében még mindig egyeztetnek
Bár az egyszerűsített visszahonosításról szóló törvény már közel tizennégy hónapos, és kilenc hónap eltelt az életbe lépése óta, a magyar hivatalok sok kérdésben még mindig nem vergődtek zöldágra.
Az egyszerűsített visszahonosítás kapcsán néhány gyakorlati kérdés merült fel azon ukrán állampolgárokban, akik már elnyerték a magyar állampolgárságot, és megkapták az ezt igazoló okiratot, illetve lakcímkártyához is jutottak. Ezek kapcsán szerettem volna ismeretekhez jutni a magyar Országos Rendőr-Főkapitánysághoz eljuttatott levelemben:

„Kiindulási élethelyzet: az állampolgársággal kapok egy okiratot, és lakcímkártyát (magyar személyi igazolványt nem). Átlépem az ukrán-magyar határt, ukrán útlevéllel. A magyar útlevélkezelőnek magyar állampolgárként felmutatom az ukrán útlevelemet és a lakcímkártyát.

– Az útlevélkezelő ezután vizsgálja-e a kishatár-engedélyt? Kezeli-e azt, azaz fogynak-e ily módon a tartózkodási napjaim?
– Beléphetek-e Magyarországra magyar állampolgárként a lakcímkártya felmutatása mellett egy érvényes ukrán útlevéllel, amelyben nincs sem schengeni vízum, sem kishatár-engedély, illetve bármelyik is van, de annak hatálya már lejárt?
– A lakcímkártya igazolja-e a magyar állampolgárságomat, vagy minden alkalommal hurcolnom kell magammal az állampolgárságról szóló okiratot?

+1 élethelyzet: Ukrán-magyar állampolgárként, az ukrán útlevelemben lévő kishatár-engedéllyel elutazom pl. Debrecenbe (vagy bárhová, a kishatár-zónán kívül). Egy ottani rendőri igazoltatásnál elegendő-e bemutatnom a lakcímkártyámat amiben nincs fénykép? Esetleg mellékelhetem az ukrán útlevelemet, amiben viszont a névmódosítás következtében esetleg egészen más néven szerepelek (akad, aki pl. Herey Vasyl az úti passzusban, magyar becsületes neve pedig már Görei László). Mi lesz az eljárás ez esetben, és kaptak-e már eligazítást erről a rendőrök?”

Kérdéseimre az alábbi velős választ kaptam:

„Tisztelt Palkó Úr!

A kedvezményes eljárás alapján történő honosítás, visszahonosítás eredményeként kettős (magyar-ukrán) állampolgársággal rendelkező személyek határátlépésének témakörét érintő megkeresését megvizsgáltam. Figyelemmel arra, hogy a döntés meghaladja az Országos Rendőr-főkapitányság hatáskörét, az egységes értelmezés és gyakorlat kialakítása érdekében a Belügyminisztérium állásfoglalását kértük. A témakörben érintett tárcák között jelenleg is zajlik az egyeztetés, amelynek eredményéről tájékoztatni fogom.
Tisztelettel: dr. Vas Gizella r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, főosztályvezető”

Palkó István

2011. október 21., péntek

Megemlékezések Kárpátalján az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján

  
Október 21., péntek: Megemlékezés Kiss Ferenc irodalomtörténész emléktáblájánál. Helyszín: Péterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskola (MÉKK, KMMI). Kezdési időpont: 10.00 óra. Megemlékezés az ungvári ellenálló csoport emléktáblájánál (programgazda: Árpa Péter igazgató). Helyszín: Dayka Gábor Középiskola. Kezdési időpont: 10.00 óra. A Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa és Beregszászi Konzulátusa ünnepi fogadása a szabadságharc évfordulója alkalmából. 
Állami kitüntetések átadása. Helyszín: Arany Páva Étterem (Beregszász, II. Rákóczi Ferenc tér 2. sz.). kezdési Időpont: 12.00 óra. 
* Megemlékezés Illés József, a nagyszőlősi ellenálló csoport tagja emléktáblájánál (MÉKK, KMMI). Helyszín: Nevetlenfalui Középiskola. Kezdési időpont: 14.00 óra.
* Megemlékezés Gecse Endre református lelkész sírjánál és a gálocsi ellenálló csoport emléktáblájánál (UMDSZ). Helyszín: gálocsi református temető. Kezdési időpontja: 15.00 óra.3
* Megemlékezés a nagyszőlősi ellenálló csoport emléktáblájánál. Helyszín: Nagyszőlői 3. Sz. Perényi Zsigmond Középiskola (MÉKK, KMMI). Kezdési időpont: 16.00 óra.
Október 22., szombat
* Megemlékezés az 1956-os forradalom és emléktáblánál (Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa). Helyszín: az ungvári városi börtön falánál (Ungvár, Dovzsenko u.). Kezdési időpont: 13.00 óra.
Október 23., vasárnap
* Megemlékezés a kaszonyi ellenálló csoport emléktáblájánál. Helyszín: Mezőkaszonyi Középiskola (az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség központi megemlékezése). Kezdési időpont: 11.30 óra.

(Az időpontok közép-európai idő szerint értendők).
 Forras:http://kmmi.org.ua

2011. október 18., kedd

Részrehajló bírósági ítélet a Vereckei emlékmű ügyében....hm...vajon miért is nem lepődünk meg???

Diadalittas hangnemben számol be a Szvoboda nevű magyarellenes ukrán párt a vereckei honfoglalási emlékmű meggyalázói perének legutóbbi tárgyalásáról.



Oleg Kucint, a párt megyei vezérét, valamint helyettesét, Ruszlan Polivkát és Lelekács Tamást, a Szvoboda ungvári szervezetének vezetőjét Verecke térségében vette őrizetbe a rendőrség, miután bejelentést kaptak a honfoglalási emlékjel felgyújtásáról. A triót közrend csoportosan elkövetett durva megsértésével vádolják.

A per első tárgyalására április 28-án a Volóci Járási Bíróságon került sor. A vádlottak ügyvédje azzal a beadvánnyal fordult az ítélőszékhez, hogy bűncselekmény hiányában zárja le az ügyet. A periratokban ugyanis egyetlen olyan adat sem található, mely alátámasztaná a KMKSZ tulajdonjogát, az építmény törvénysze­rű­sé­gét. Továbbá semmi nem bizonyítja, hogy az emlékjel bármilyen kulturális vagy történelmi értéket képvisel - állítja az alperes.

A zakarpattya.net hírportálon megjelent tudósítás most teljes győzelemről beszél, mely szerint a bíróság mindenben a Szvobodának adott igazat. Például abban, hogy az emlékjelet törvénytelenül építették fel. Ezt - áll a tudósításban - Kovács Miklós is elismerte a bíróság előtt, sőt azt is, hogy a KMKSZ-nek semmilyen engedélyező irat nincs a kezében.

Iljasovics Viktor ügyvéd, A KMKSZ jogi képviselője szerint valótlant állít az ukrán hírportálon megjelent közlemény. A bíróság ugyanis semmilyen döntést nem hozott. Sőt, október 18-ra újabb tárgyalást tűzött ki. Az időhúzásra és a magyarok befeketítésére játszó ukrán párt perbe fogott vezérei ráadásul öngólt rúgtak. A kihallgatások során ugyanis beismerték a rongálást, a per során azonban visszavonták korábbi vallomásukat. Azzal azonban, hogy a legutóbbi tárgyaláson az amnesztiatörvényre hivatkozva kegyelmi kérvényt nyújtottak be, gyakorlatilag bevallották bűnösségüket.

Az ügyvéd szerint az eljárás során olykor érezhető volt a bíróság részrehajlása. Megkísérelték például visszaadni a vádlottaknak a tárgyi bizonyítékként lefoglalt személygépkocsit. Ezt azonban jogi úton sikerült megakadályozni, így nem tudták eltüntetni a tárgyi bizonyítékot, mondta Iljaso­vics Viktor. A jogi képviselő érvelése szerint a kárpátaljaiak nem vevők a szélsőségesek gyalázkodásaira.

Az emlékjel jogviszonya még valóban rendezetlen. Ezt egyik ukrán lapnak adott interjújában a KMKSZ elnöke is elismerte: „Akkor minden döntés sürgős volt, és mi gyorsan hozzáláttunk az építkezéshez. A sietség miatt igaz, nem tudtunk minden szükséges iratot előkészíteni. Némelyek jelenleg is készülőfélben vannak.”
Kárpáti Igaz Szó - barikad.hu


Forrás
http://magyarellenesseg.blogspot.com

2011. október 12., szerda

"Az Élő rovás" - előadás Beregszászon!

    2011. október 31-én, 15 órai kezdettel "Az élő rovás" címmel Sípos László, a Rovás Alapítvány kuratóriumi elnöke tart előadást Beregszászon.
Az előadásra szeretettel várunk minden kedves rovásírás iránt érdeklődőt - kezdőt és haladót egyaránt!

2011. október 6., csütörtök

Nem akar nyomozni a rendőrség a vereckei emlékmű ügyében

Hivatalos válasz érkezett Kovács Miklósnak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének a vereckei honfoglalási emlékmű augusztus 24-i megrongálása ügyében tett bejelentésére.
Mint emlékezetes, a szélsőséges Svoboda párt tagjai ukrán állami címert szereltek fel a vereckei magyar honfoglalási emlékmű tetejére az ukrán függetlenség napján. Az esetnek számos szemtanúja volt, a pártakcióról írásos beszámolók és fotók jelentek meg internetes portálokon, amelyeken az elkövetők is láthatók.
Jurij Markovszkij, a megyei belügyi főosztály helyettes vezetője levelében arról tájékoztat, hogy a megyei és a volóci járási belügyi hatóságok a KMKSZ elnökének bejelentése nyomán ellenőrzést tartottak a helyszínen. Az ellenőrzés megállapította, hogy a megyei belügyi főosztály volóci járási osztályánál augusztus 25-én ismeretlen személy bejelentést tett arról, miszerint a vereckei emlékmű külalakja megváltozott azáltal, hogy a tetején elhelyezték Ukrajna címerét. A járási rendőrség nyomozócsoportja a helyszínen az emlékmű semmiféle sérülését nem állapította meg, ezért beszüntették a további vizsgálatot a bejelentés nyomán – áll a levélben.
A hivatalos válasz végül emlékeztet, hogy a hatóságok döntése ellen a KMKSZ-nek jogában áll panasszal élni az ügyészségen és a bíróságon.

Forras
Karpatalja.ma